Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Първи стъпки към обучението на деца в тактически план и позициониране в играта.

Някой който не е следил анализа ми може и като прочете заглавието ще се поуплаши малко, и ще си каже”не е ли малко рано за тактика”?!

Но сами ще видите, и най важно да разберете, че от тук в тази възраст /11г -12г/ започват първите стъпки към запознаване

на децата на един от най важните етапи в тренировките.

Много е важно тук Вие като специалисти, много добре да обяснявате, да показвате всяко движение за да ви разберат

самите деца.

Ще Ви обясня какви трябва да бъдат първите стъпки в обучението им. Разбира се всичко което ще Ви разкажа и споделя е от дългогодишната ми практика, наблюдения и анализи.

Групата с която трябва да започнете обучението трябва да не надвишава 12 деца на размери 40м/20м и на голямо футболни игрище . Давам ви два варианта на игрища за да имате избор и възможност без да се притеснявате с какъв терен ще разполагате и спокойно да си провеждате тренировката.

В тази част ще ви споделя за малък терен начина на провеждане на тренировката.

Преди да излезете на първа тактическа тренировка, задължително трябва да сте начертали на децата върху голяма дъска разположението на всяко дете къде ще бъде, в следното разпределение:   виж скица 1

Формата която съм показал е с 1 вратар и 5 полеви играча.

Тук много добре трябва да обясните на децата, да спазват зоните си и да не се събират.

Направете 2 отбора от по 6 деца с горепосоченото подреждане като преди да започнете тренировката ги накарайте сами да застанат в тези зони които сте им обяснили преди това на дъската.Тук е важно да са разбрали много добре за какво става въпрос, и колкото и да се обиждат някои колеги, ако не са го разбрали вина носи треньора това е мое убеждение.

Първите стъпки нека децата направят с разиграване като спазват зоните и си подават с две докосвания, овладяване и подаване.

Тъй като това са първи тактически стъпки повтаряйте много кратно това упражнение с позиционирането като само си подават и си запазват зоните. Наблюдавайте много внимателно всяко дете при разиграванията, защото ако е притеснено детето, това е първият сигнал че то не е наясно с нещата за какво го прави , и със сигурност не е разбрало.

След като сте се убедили че те го правят добре разиграването, пуснете 2 деца които да оказват съпротива от изнасянето на топката от вратаря. Тук е важно да   научите   двамата защитника да отварят към тъча при изнасянето на топката от вратаря и да умеят да разиграват помежду си. Задължително научете децата да умеят да изнасят топката от вратаря, дасе откриват и да спазват необходимата дистанция.

Скица 2:

                                                                                            

Тук смятам да приключа тази част, без да ви обременявам повече, след като приложите   обясненото до тук сами ще видите че резултата сам ще си дойде, децата сами ще усетят и разберат вече при многото повторения и обяснения за какво става въпрос. В следващата част ще ви покажа варианти на голям терен и подреждане в позиции на самите деца.