Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Методикатана HorstWein

 

Най-важния елемент за бъдещия успех е да подготвиш децата не само да бъдат добри играчи а да са по-добри от другите.  Повечето треньори се опитват да научат деца да играят футбол, такъв какъвто е при мъжете.

Не може да накараш малките деца да играят на големи протранства или на цял терен, където имат ограничени докосвания с топката и не могат да ритнат топката силно и на големи разстояния. Методиката на Хорст Уейн има за основа децата и неговата характеристика е обучението по естествен начин. В този модел на Уейн, трудността и сложността на упражненията в малки пространства се повишават в зависимост с телесното и психическото развитие на децата.

Както всички знаем, децата нямат способността да бъдат съсредоточени за дълго време и решението в голяма степен са различните упражнения и игри които се използват в тренировъчния процес. Последователно тренировките ни трябва да имат разнобразие и нещо ново и различно всеки 15 минути. Да комбинираме игрите с висока конкуренция и техническите упражнения така че да можем да развием и физическите качества.

Метод на обучение

Методика на Horst Wein

Други методики

Подробно изясняване. Развиване на координацията, създаване на лидерски характер и кактически знания в комбинация с правилна техника.

Повишено внимание върху само един елемент пр. техника.

Логично развитие в основа на психичните и телесните умения на играчите.

Ускорено развитие с игри 11 срещу 11.

Много упражнения по време на тренировката. Упражненията продължават 15 минути.

Тренировки в основа само на една задача. Примерно 1-ва седмица подаване, втора седмица водене и т.н.

Комбиниране на обучението, забавлението и развитието на конкуренцията.

Различните елементи не се усъвършенстват заедно.

Как ще подобрим едно умение – качество, кога, къде и защо? 

Как ще изпълним дадено умение.

 

Ролята на треньора

Методика на Horst Wein

Други методики

Играчите са основата на обучението. Тренировката е за тях!

Играчите гледт треньора и чакат неговото мнение за изпълнението им. Треньорът е водещата фигура.

Треньорът създава въпроси на футболистите. По този начин игричите са откриват правилния път.

Футболистите се ръководят и намират лесни и бързи решения на грешките си.

Разпределят се роли и задачи, така че да се резвие лидерски характер.

Играчите действат според командите на треньора и се преврат в апатични наблюдатели.

Не забравяме че играчите ни в тази възраст все пак са деца и имат нужда от чести почивки.

Изисква се продължително вниамние себеотдаване от страната на играчите дори когато е видно че са уморени или са загубили интереса си.

 

Ролята на играчите

Μεθοδολογία Horst Wein

Άλλες περισσότερο παραδοσιακές προπονητικές μεθοδολογίες

Всички играчи имат важнароля в тренировъчния процес. Всеки футболист е различен и носи различна информация на теньора и съотборниците си.

Апатично присъствие. Децата получават и изпълняват команди.

Играчи са помолени да мислят върху трудностите и проблемите в учебнотренировъчния процес и заедно с треньора да намерят пранилните решения.

Треньорът решава всичките проблеми и дава винаги правилния отговор

Οι προπονητές παρέχουν όλες τις απαντήσεις.

Треньорът кара футболистите да взимат инциятиват, да твърдят в действията си и да показват лидерски характер.

Играчи слушат стректно трениора.

 

Често си задаваме въпроса кои е правилния метод за обучаване и тренировка. Но досега ние как сме действали като тренщори? Обучаваме, ръководим или тренираме децата? Накарахме ли децата да мислят и дадохме ли им свобода да действат според своите разбирания? Даваме ли избор на действие и решение на даден проблем или ги убеждаваме в нашето разбиране?

Този метод има наи добри резултати на деца от 7до 15 годишна възраст. На практиката играчите тренират в малки пространства с играи 3-ма срещу 3-ма като постепенно достигат 7 на 7. Уейн казва че най впечатляващо е да виждащ играчите си да играят 7 срещу 7 и да изпълняват  действията който са вече са обучили в по малки пространства.”Така футболистите създават игрови навици, изграждат нападението от защитата чрез центъра на игрището задържайки притежанието на топката, имайки много добра комуникация по между си и създават пространсто с всяко свое действие. Изпитвам удоволствие когато наблюдавам играчите ми да играят със самочуствие и когато те се забавляват на терена.” На края споменаваме че Хорст Уейн забранява игрите 11 на 11 на цял терен на деца под 14 години .

Може би Уейн е прав и трябва ние треньорите да останем малко в страни и да оставим децата да ни покажат сами какво трябва да ги научим. Футболът се развива постоянно също като децата.