Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Анализ на футболната среща между Хърватия и Испания.

Европейско първенство 2012

Група "C” – кръг трети.

 

 

Дата: 18 Юни 2012

 

 

Начален час: 21:45 (българско време)

Място на провеждане: Полша, гр. Гданск, стадион: Арена Гданск.

Атмосферни условия: 24 градуса темпратурата, 57% влажност на въздуха.

Главен съдия: Уолфганг Старк.

Асистенти: Йан-Хендрик Салвер, Мике Пикел, Флориан Мейер, Дениз Айтекин.

Четвърти съдия: Ричард Лиешвелд

Анализиран отбор: Хърватия

Резултат в полувремето: 0-0

Краен резултат: 0-1

 

Състави на отборите

Резервите на отборите

 

Тактическта постройка на футболистите на Хърватия върхутерена

 

Тактическта постройка на футболистите на Хърватия върхутерена

 

Генерални впечатления от първо полувреме

 

През първото полувреме Испания владее топката през цялото време. Хърватия затваря свободните пространства в собствената си  половина и се опитва да предотврати противниковите атаки. Хърватия играе с система 4-2-3-1, като тя се променя в дефанзивен план. Добрата защита на хърватския отбор кара испанските играчи да бият удари отдалеч, а и тези от близо разстояние не нанесоха сериозна заплаха за вратаря Плетикоса. Повечето работа в защита се извършва от халфовата линия като линиите на отбора са много близо една до друга. В 4-тата минута на мача левият бег на испания пробива по фланга и неговото центриране е изчистено от централния защитник №13 – Шилденфилд. В 26-тата минута №6 на хърватския отбор - Даниел Пранич нанася удар извън наказателното поле по посока вратата, но не затруднява противниковия вратар. Хърватия се опитва да атакува чрез индивидуални и групови контраатаки, но без резултат. Водещата фигура в нападението е централния нападател №17 Марио Манджукич.

 

Анализиране на защитата през първото полувреме

            Отборът е прибран зад центъра, групиран с цел да затвори свободните пространства на противника. В защита тактическата система се променя от 4-2-3-1 в 4-4-2, като за целта офанзвнивният полузащитник Лука Модрич се доближава до централния нападател Манджукич. Това не означава, че не участват във фаза защита. Напротив, те са първата степен на защитата. Така се създават три защитни линии, които са близо една до друга в разтоянието на 10-13 метра и с широчина около 40 метра. Крайните външи халфове – Пранич и Срна се прибират и помагат на беговете, когато топката се движи по фланговете. Те не се прибират до тях, а пред тях, като така се спазват линиите. Често забелязваме, че един от цетранлните полузащитници се прибира малко по-назад и подсигурява останалите халфове. Това създава една допълнителна линия в защита, като дава свобода на централните защитници. Най-често тази роля играе №8 Вукойевич, като при такава ситуация Модрич се прибира в халфовата линия. По този начин се съкращават свободните пространства пред наказателното поле и противника се принуждава да бие удари от далечно разстояние (в 23-та и 24-та минута Рамос и Пике). Защитниците играят в зона от една линия, и когато топката се разиграва от противника по фланга се ангажира само съответния бег да пресира, а те остават в или близо до наказателното поле.

            Когато в нападението се загуби топката, преходът към фаза защита се осъществява чрез пресиране на противника, владеещ топката на същото място от най-близкия футболист, докато останалите играчи се прибират. Ако това не се получи, се използват нарушения с цел забавяне и спиране на опасни контра атаки.

 

Снимка 1 – Вижда се пресирането на десния бег и халф, докато защитните остават до наказателното поле.

Снимка 2 –Ясно се вижда численото превъзходство на Хърватия в наказателното поле, двете защитни линии в шахматно разположение.

 

 

Снимка 3 – полузащитника се прибира пред защитниците а Модрич в халфовата линия.

 

Анализ на нападението през първото полувреме

Хърватия в нападението разчита на ииндивидуални и групови контраатаки предимно през фланговете. Водеща фигура е централния нападател Манджукич към когото стигат доста топки. Той се движи дори и по десния фланг  и се опитва да стигне до противниковата врата. Вратарят на отбора Плетикоса вкарва топката в играта, като винаги търси Манджукович. Останалите футболисти се стремят да печелят втората топка, което не винаги се получава. Когато хърватския отбор владее топката, за да избегне пресата на противника, използва двойни подавания с успех. Често виждаме смяна на фронта на атаката с дълъг пас по въздуха.

 

Снимка 4 – Вратарят вкарва топката в игра, Манжукич спечелва първата топка, а Пранич втората топка. С къси подавания елиминират пресата на испанските играчи и Модрич извежа Пранич. Неговият удар се отразява от противниковия вратар Касиас.

Загуба на топката през първото полувреме

 

Отнемане на топката през първото полувреме

Генерални впечатления от второто полувреме

През второто полувреме Хърватия е по-агресивен всравнение с първата част.  До 75-та минута хърватските футболисти успяват да задържи топката и да създадат две голови положения. И двата удара бяха отразени от вратаря на испанския отбор. След 75-тата минута вече пролича умората на играчите, особено на играещите в средата на терена. Отборът пак се нарежда в 4-4-2 система, като сега линиите се намират по-близо до собствената си врата. Испанският отбор нанася няколко удара към вратата на Плетикоса, но той, както и защитниците, отразяват заплахите. В 87-та минута Испания успява да стигне до гол, след пас зад гърба на защитата ,в спорна ситуация за засада,  след което Наваш лесно насочва топката във вратата.

                               

Анализиране на защитата през второто полувреме

 

В защита нещата не се променят. Отново се играе 4-4-2, като линиите са близо една до друга, халфовете се прибират до беговете, а защитниците не ги подсигуряват. Единствената разлика, която забелязваме от първото полувреме е, че защитата се намира по-близо до вратата. Това личи от фигурата, която съм направил с отнемането на топката през второто полувреме. Ясно се вижда, че хърватският отбор е допуснал противника по близо до собствената си врата. Въпреки това, тя е трдно пробиваема и противникът се затруднява много.

Снимка 5 – Пласирането на защитата през второто полувреме. Ясно се вижда голямото пространство, което има Испания за разиграване на топката. Същото така виждаме, че разтоянието между защитниците и халфовете не е по-голямо от 10 метра.

 

Анализиране на нападението през второто полувреме

В нападението вече виждаме стил на игра. Виждаме смяна на фронта на атаката чрез дълъг пас успоредно на вратаря и на нивото на наказателното поле. Забелязваме, че хърватските играчи търсят пас в дълбочина зад гърба на защитата и най-вече по фланговете. Важна роля играе отново Манджукич, като той не остава само на върха на атаката, а се движи и по фланговете, където получава много топки. Той успява да спечели всичките първи топки и създава опасности за противника с индивидуални пробиви по фланговете. Освен това, Модрич през второто полувреме е по-агресивен, освобождава се от пресирането и получава доста топки, особено по десния фланг. От него започват и двете голови положения на отбора през това полувреме. В 57-тата минута, след отнемане на топката пред собственото наказателно поле, Модрич пробива по десния фланг, влиза навътре в наказателното поле, за да даде възможността на съотборниците си да се включват в атака и подава точно на Ракитич на нивото на вратарското поле. Ударът с глава на последния е отразен от Икер Касияс. В 77-та минута на мача Модрич отнема топката в средата на терена и подава на Манджукич. Той индивидуално пробива по левия фланг и сменя фронта на атаката, като с дълго точно подаване успява да намери Иван Персич в наказателното поле. Той поема топката и нанася удар, който се отразява от противниковия вратар. В други нереализирани ситуации забелязваме скоро влезлия на терена Йелавич да изпълнява дълги подавания към фланговете.

Снимка 7 – Нереализирано положение, като нападателят не успява да уцели топката ,подадена от левия фланг.

 

Анализиране на гола

В 87-та минута на мача, Испания след отнемане на топката в средата на терена и групова контраатака успява да белези гол. В началото на ситуацията забелязваме че испански футболист получава топката 10-13 метра пред наказателното с лице към вратата. Това не се случваше досега, но явно умората и смените оказват влияние върху халфовата линия на отбора. След подаване зад гърба на защита където двама испански футболисти излизат сами срещу вратаря. Задача на Наваш да отбележи гол се оказва лесна.

 

На снимките 8 и 9 се вижда началната фаза на головото положение.

На снимката 10 се вижда завършващата фаза на гола в 87-тата минута.

 

Загуба на топката през второто полувреме 

 

 

Отнемане на топката през второто полувреме

 

Анализиране на статичните положения

Ъглов удар в защита

При изпълнение на ъглов удар в защита и от двете страни забелязваме, че на предната греда застава играч на Хърватия. Пред него във вратарското поле друг футболист играе в зоната,  още един има персонална задача да пази противников играч. В линията на вратарското поле са наредени четирима футболисти, които играят в зона. Около наказателното поле са наредени трима футболисти, като единият следи за късо изпълнение на статичното положение, а останалите двама за евентуално отбита топка. Така целият отбор се е прибрал и няма човек в средата на терена.

 

 

Ъглов удар в нападение

В нападението ъгловите удари и от двете страни се изпълняват от №7 Иван Ракитич. Както се вижда и на снимката, шест човека от хърватския отбор се намират в и около вратарското поле. Топката се центрира между дузпата и вратарското поле. Интересното е, че трима футболисти атакуват първата греда.

По време на мача не са забелязани свободни удари в ползва и на двата отбора, които да можем да анализираме. При свободни удари от голямо разстояние в ползва на противника, отборът се нарежда в линията на наказателното поле.

Статистика от мача