Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Анализ на футболната среща между Дания и Португалия.

Европейско първенство 2012

Група Б – кръг втори.

 

Дата: 13 Юни 2012

 

Начален час: 19:00 (българско време)

 

Място на провеждане: Украйна, гр. Лвив, стадион: Арена Лвив.

 

Атмосферни условия: 19 градуса темпратурата, 55% влажност на въздуха.

 

Главен съдия: Крег Томпсън.

Асистенти: Аласдер Рос, Дерек Роуз, Уилиям Колум, Аван Норис.

Четвърти съдия: Виктор Швецов

 

 

 

Анализиран отбор: Португалия

 

Резултат в полувремето: 1-2
 

Краен резултат: 2-3

 

 

Състави на отборите

Дания

 

Португалия

 

 

Първо полувреме

 

Португалия започва мача със ститема 4-3-3. В първото полувреме Дания

задържа топката и атакува, като има 5 корнера до седмата минута на мача.

След това Португалия започва да разиграва топката в средата на терена и играе по-агресивно. Следват индивидуални атаки на Роналдо и Нани, както и удари от далечна дистанция. В 24-та минута на мача Португалия повежда в резултата с гол на Пепе след изпълнение на ъглов удар. Въпреки преднината в резултата не се откзват и продължават агресивната игра, пресират напред и стигат до втори гол в 35-тата минута чрез централния нападател Постига след центриране отдясно. Постепенно Дания влиза отново в играта, задържа топката и се опитва да атакува. В 40-тата минута на мача Дания намалява резултата, след гол на Бенднер. Интересното е че при тази атака на Дания, гостите са прибрани пред наказателното си поле. Дания сменява фронта на атаката с дълго подаване, но защитниците увисват и трима от тях спират и не следят движението на топката.

 

Анализиране на нападението

 

Задържане на топката с къси подавания, докато се открие възмножност за пас в коридор. Роналдо и Меирелес получават повечето топки в средата на терена и я разпределят. От десния фланг Нани пробива често по фланга, спира и центрира топката в първата греда или около дузпата. Забелязваме трудност при опит за надиграване един на един от Нани.  Кристиано Роналдо влиза на вътре получава топки и атакува и той индивидуално. Използват се двойнни подавания за надиграване на противника. Повече атаки се осъсществяват от ляво.

 

Снимка 1 – Пас в коридор и движение на крилото Нани навътре между централния защитник и бега.

 

Анализиране на защитата

 

През първото полувреме Португалия пресира надълбоко в противниковата половина, но трите линии на отбора са далече една от друга около 20 метра. Когато противникът успее да преодолее пресата, отборът се прегрупира и се прибира. Важна роля в защитата на отбора играе № 4 – Велосо, като играе опорен полузащитник пред централните защитници. Не се включва в нападението, подсигурява халфовата линия и отнема много топки.  Нани се прибира винаги пред десния бег като десен халф и това е една от причините противникът  да не създава опасности от тази страна. Докато в лявата страна Роналдо се прибира рядко, остава като втори нападател. Така в тази зона се получава празно пространство, от което се възползва Дания, създава опасности с пробиви и центрирания. Голът, който допуска Португалия е точно от тази зона. 

 

Снимка 2 - Дълбока преса, която не се подкрепя от целия отбор. Така тя губи ефективността си, защото Дания успява с къс пас да я преодолее.

Снимка 3 – Когато се пресира в средата на терена, линиите са близо една до друга около 10-12 метра. Забелязвам, че централният защитник пресира здраво централния нападател при евентуално негово движение в широчината на терена с цел прекъсване на топки, подавани зад гърба на защитата.

Загубени топки

 

Отнети топки

    

Второ полувреме

През второто полувреме Дания притежава повече топката. Португалският отбор е прибран в средата на терена и там се опитва да отнеме топката. Когато това се получи, атакува с контраатаки. Използват се индивидуални и групови контраатаки. Индивидуално атакуват Роналдо, Нани и Постига, а останалият отбор подкрепя атаката и остава около центъра на игрището. Когато нападат с организирана атака, се изнася целият, отбор, използва се широчина на игрището и се преодоляват двойни подавания, както и обичайни комбинации с къси подавания. Бият се удари отдалече и това е, защото има определена трудност при единоборствата един на един в нападението, трудно се пробива противниковата защита. Лявата страна в Португалия атакува и успява да победи с гол на скоро влезлия на терена Варела, с удар от наказателното поле. След третия гол отборът сменя тактическата си постройка от 4-3-3 в 5-4-1 с цел да задържи резултат в последните минути –което и успява да постигне.

 

Анализиране на нападението
 

Португалия изполва индивидуални и колективни контраатаки. Кристиано Роналдо не е съсредоточен пред гола. Три пъти излиза на голово положение срещу вратаря, но не успява да бележи.  Използват се къси и двойнни подавания. Най-активен футболист в нападението е Роналдо. Заучените комбинации предимно се осъществяват с пас в коридор между защитниците и движение на крайните нападатели навътре. Когато резултатът се изравни (2-2), Португалия атакува с организирани атаки и центрирания по фланга. Варела усили играта на Португалия в нападението. Той  влиза в 84-та минута, получава доста топки и бележи третия носещ победата гол на отбора си в 86-тата минута.

В снимките 4 и 5 се вижда движението, крайните нападатели навътре, както пласирането на центалния нападател назад и встрани, освобождавайки пространството зад гърба му.

 

Анализиране на защитата

Пресиране в средата на терена. Трите линии са близо на около 8-10 метра, което не дава възможност на Дания да създаде голови заплахи. Забелязвам, че когато топката е встрани бегът пресира, а опорният полузащитник – Велосо – се прибира като пети защитник между централните защитници (снимка 6). Роналдо рядко се прибира да помогне на левия бег. Често се вижда в защита отборът да е нареден на 4-4-2 (снимка 7),а Роналдо да бъде втори нападател и така може да се използва в котнраатаки. Добро пласиране на защитниците, правилно подисугряване и много движение-преместване в зависимост от движението на топката.

 

Загубени топки

    

Отнети топки

    

 

СМЕНИ ПО ВРЕМЕ НА МАЧА

В 64-та минута Оливейра взима мястото на Постига.

В 84-та минута Варела взима мястото на Мейрелес.

В 89-та минута Роландо взима мястото на Нани.

Тактическата система на Португалия се променя само при последната смяна на Роландо, който взима място в защитната линия и системата се превръща от 4-3-3 на 5-4-1.

 

АНАЛИЗИРАНЕ НА ГОЛОВЕТЕ

0-1                          Пепе

Мутиньо изпълнява ъглов удар отляво. Пепе тръгва от дузпата напред към предната греда и с удар с глава бележи. Това е заучено положение и това се разбира от движението на целия отбор. Първо топката е центрирана остро и целенасочено на първата греда, а останалите футболисти правят „заслон” на Пепе, за да му освободят пространство.

0-2   0-2 Постига

1-2      Бендер

Постига усеща ситуацията и тръгва на спринт към предната греда. Точно това движение не се очакваше от защитата на Дания, топката се подава остро на предната  греда, където Постига я бие във вратата.

 

Дания в началото на ситуация сменява фронта на атаката с дълъг пас отляво надясно, след което топката се подава пред наказателното поле.  След това топката се центрира на задната греда. В този момент тримата футболисти в бяло „увисват” – спират и не следят атаката.

2-2      Бендер

Топката в началото на ситуацията е подадена от центъра на игрището към десния фланг (лява страна на защитата на Португалия) където има свободно пространство. От там топката се центрира на задната греда, където Бендер бележи за втори път.

2-3      Варела

 

Топката се центрира отляво около дузпата. Варела не успява да удари топката от първия опит но при втория със силен шут бележи за 2-3. В наказателното поле има 4-ма футболисти на Дания но въпреки численото превъзходство, не успяват да предотвратят опасността.

 

Анализиране на статичните положения

Ъглов удар в нападение

Отляво изпълнява Мутиньо, а топката се центрира в първата греда или посока дузпата.

От дясната страна изпълняват двама футболисти. Когато изпълнява Мейрелеш топката се центрира около дузпата, а когато Велосо изпълнява ъгловия удар, се разиграва на късо двойно подване, след което следва центриране.

 

Ъглов удар в защита

В защита и от две страни защитата се нарежда по един и същ начин. 6 футболисти се нареждат около вратарското поле и играят в зона. Пред тях трима футболисти хващат ключовите играчи на противника. Десети футболист внимава за късо изпълнение. Двете греди са свободни.

 

Свободен удар в нападение

Когато топката е на близо разтояние,се изпълнява от Кристияно Роналдо, който бие топката дирекнто в посока вратата.

 

Двама футболисти застават до стената. При самото изпълнение те бутат стената встрани а в същото време са в готовност, ако топката се отбие от вратаря или гредата, да отиграят втората топка.

Когато свободният удар се изпълнява от по-далечно разстояние, се изпълнява от двама футболисти и от двете страни. Мутиньо с левия крак и Велосо с десния. Топката се центрира малко зад дузпата фалцирана. При това положение Кристияно Роналдо търси топката на предната греда.

Свободен удар в защита

 

В защита когато фалът е от далечно разтояние Португалците се нареждат в линията на наказателното поле и всички играят в зона.

 

Отборна статистика на мача

 

Притежание на топката

60% –  Дания

 40% –Португалия

 

Удари на вратата

9 – Дания

17 – Португалия

 

Удари в рамката на вратата

6 –Дания

12 –Португалия

 

Спасявания

2 – Дания

5 – Португалия

 

Корнери

7 – Дания

6 – Португалия

 

Атаки

37 – Дания

40 – Португалия

 

Засади

2 – Дания

0 – Португалия

 

Нарушения

18 – Дания

17 – Португалия