Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Тренировка с цел усъвършенстването на:


1- индицидуална техника в защита при пресичане и избиване на топката.
2- пласиран в защита при 1 на 1.
3- пресиране и подсигуряване в индивидуални и групови ситуации.
4- затваряне на пространството.
5- скъсяване.
6- бързо и постоянни мислене.

 

Подготвителна част

Упражнение 1 Разделяме отбора в групи Номер 1 води топката докато номер 2 скъсява заема защитен стоеж. Играч номер едно води топката като сменява фронта с използването на финтове докато защитника номер 2 заема правилна позиция на къса дистанция и правилен защитен стоеж. След това играч номер 3 взима топката и я води срещу играч номер 1. 

Упражнение 2

Разделяме отбора в групи по трима човека. Жълтите са нападатели докато синия е защитник. Жълият играч от дясно подава топката към съйграча от ляво. Защитника се опитва да пресече или избие топката.

Топката се подава по земя, от ръце на нивото на коремната област, от ръце на нивото на гърдите и от ръце на нивото на главата. Ниските топки се пресичат с крак докато високите с глава.

* на почивките се изпълняват упражнения за разтягане и бегови упражнения за дозагряване.

Основна част


Упражнение 3

Пас комплекс за мислене, реакция и скъсяване.
"щом топката е срещу мен, скъсявам"
Топката се намира при играч 1, така играч номер 2 скъсява. Играч номер 1 има две възможности за подаване ( играчи 3 или 4). Така играч номер 2 трябва да подходи умно, да разбере бързо кой е силният крака на противника и да му затвори едната страна така че той да се колебае, да се затрудни и да се опита да подаде със слабия крак. 
Играч номер 1 подава към 3 или 4. Ако той подаде на 3, той тръгва и застава зад мястото на номер 4  (подаваш на ляво и отиваш на дясно). Играч номер 2 след подаването застава зад мястото на номер 1.

Играч номер 3  трябва да е готов за две ситуавии. Или да поеме топката от номер 1 или да скъси към номер 4 ако топакта се подаде там.

Упражнение 4 

Позиционна игра 8 на 4. 
Червеният отбор действа в защита като четиримата играча стоят в определената зона - коридор. Само един футболист има право да излезе от тази зона и да скъси дистанцията с цел отнемане или пресичане на топката и то само когато топката в противниковия играч срещу него. 

Сините подават топката със задължително 2 или 3 докосвания като се стремят да разсекат линията на защитата. Подаванията трябва да са ниски и остри.
Следи се правилното подсигуряване и комуникацията.

Упражнение 5

Двустранна игра 4/4 или 5/5 + двама вратари.

Полевите играчи играят в ограниченото пространство от 20 метра. Разграва се топката и се търси извеждащо подаване в свободната зона пред вратата. В тази зона има право да влезе само един нападател и то по време на подаването към него а не предварително (засада).  Целта на защитата е да затвори пространствата и да внимава за вертикани подавания зад гърба на защитата или разсичащи подавания.