Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

  • Принципи в двете фази на играта.
  • Отговорностите на постовете.
  • Игрови ситуации при организирането на защита и нападение.
  • Автоматизирани комбинации в нападението.

Принципи в защита

Ако се допусне грешка в нападението, една възможност ще бъде загубена. Ако се допусне грешка в защита, играта може да се загуби. Затова е важно защитата да бъде ключът към успеха. За да бъде един отбор стабилен в защита трябва всички футболисти да работят заедно в тази фаза на игра.


А. Пресиране на топката. Първата стъпка е да се прилага винаги непосредствен натиск въхру топката. Това означава закриване на пространството около топката.

 Б. Подсигуряване. Защитата трябва да се движи като едно цяло. Затова задължителни са подкрекпата и подсигуряването на постовете. Създаването на определна форма на защитата донася баланс. Основния принцип тук е да не се следи само топката а и противнивите около нея. Когато един защитник пресира противника с топката, останалите до него защитници трябва да поркият свободното пространство (дълбочина на защитата).


В. Компактност в центъра на игрището. Когато отборът затвори свободните пространства в средата на терена същевремено се уваичават трудностите които трябва да преодолее противника.


Г. Забавяне на атаката. Не винаги може да се отнеме веднага топката. След като това се окаже невъзможно, отбора трябва да забави действията на противника за да спечели необходимото време за да предприеме най-правилната защитна позиция. Когато някой футболист в защита се намира в ситуация един срещу един, втори трява по най-бързия начин да поркие пространството между него и вратата, а останалите по най-бързия начин да организират защитата.


Д. Комуникация. Всеки футболист трябва да е треньор на съотборника пред него. Това означа да може да комуникира успешно с него и да му даде правилни, точни и ясни насоки.


Участие в защита. Всеки футболист се намира във фаза защита щом топката се намира в противника. Това не означава всички футболисти да се приберат пред съобствената врата, а да вземат най-правилната позиция в зависимост от разстоянието им с топката.


Принципи в нападението


За да бъдат усъвършени всички елементи в нападението, трябва отборът да знае какво да направи в зависимост от това в коя част на терена се развива ситуацията.  Въпреки че всяка ситуация изисква различни нужди, полезно е да мислите и действията да се ограничат в три групи: защитна третина, централна третина, офанзивна третина.


Защитна третина – това е зоната от собствената врата до около 15 метра след наказателното поле. Когато отборът ни владее топката в тази зона, трябва да се мисли как и къде ще се подаде сигурно топката за да се развие ефективна атака. Тези действия зависят от тактиката която сме предприели.


Централна третина – това е зоната около 15 метра преди и след центъра на терена. В тази зона трябва да мислим как ще успее да проникнем в противниковото наказателното поле или как ще създадем пространство за стрелба. Когато пространствата са покрити най-важното е да запазим владеенето на топката. Но когато се освободи пространство трябва да се възползваме от него и да създадем заплаха за противника.


Нападателна третина - това е останалата зона на игрище до противниковата врата. В тази зона трябва да се съсредоточин оновно върху създаването на заплаха за протвника. Това може да са центрирания, удари, спечелени единоборства (1 ср. 1) и др. за да успеем да стигнем до гол. Следната четворка ще помогне за създаването на възможности да завършин нападателната фаза:


1. Скорост;
2. Пространство;
3. Подкрепа;
4. Изненада.


Скорост не означава само бързо бягане. Ние трябва да имаме скорост при подаването на топката, скорост на воденето на топакта и не на последно място скорост на мислене. С бързи действия трябва да изненадваме противника, и да го поставим в ситуация в която не може да се противопостави. Това може да се получи с подкрепа от други постове за да се открие пространство за действие. Движението на топката е от жизненоважно значение за успеха в нападението. Но диагонални движения и захождания без топката ще създадат допълните задачи на противниковите защитници. За да се създаде пространство, отборът ни трябва да се движи постоянно. Когато един футболист се движи, създава пространство за някой друг и в същото време кара противника да мисли в друга посока - в движението на играча а не на топката. Тези пространства трябва да се създават както в широчина, така и в дълбочина на атаката. Пространствата дава възможност за по-голяма подрепа на нападението. Отборът трябва да е компкатен и в тази фаза на играта. Освен всичко това отборът не трябва да бъде предсказуем. Нападението е творческа фаза. Футболистите трябва да творят и да имат възможност за разнообразни действия които ще инзенадат противника. Това са комбинации, игра един срещу един, финтове, удари от разстояние, бързото изпълнение на пряк свободен удар и ъглов удар и др.

Отговорностите на постовете
Вратар


Защита – Той трябва да командва и организира защитата. Понеже той вижда най-добре игралното поле, трябва да може да "прочете" играта и да даде точни указания на защитниците. Той трябва да е решителен и да излиза от рамката на вратата уверено, и да бъде стабилен както с ниски така и с високи топки.
Нападение – Трябва да притежава усъвършена техника при подаването на топката както с ръцете така и с краката. Много е важно той да подава топката с голяма точност, защото евентуална грешка близо до него може да доведе до неприятни ситуации. Вратарят трябва да  подкрепя защитниците когато отбора атакува. Това означава да може да играе като либеро, като последен човек в защитата и да предотврати дълги подавания зад гърба на защитниците. Първата му мисъл трябва да е да подаде топката в късо разстояние, но ако тове се окаже невъзможно поради преса на противника, трябва да знае къде да я подаде в дълбочина и широчина.

Крайнни защитници - бегове


Защита – Правилно пресиране върху топката когато противникът се намира в техните пространства. Точни и не рискувани дефанзивни действия (шпагати). Правилно позициониране, приентиране винаги в компакт с останалите защитници. Незабавно о правилно подсигуряване на външните халфа и защитниците.
Нападение – Бърз преход от нападение в защита, действия като външен халф за осигуряване на ширина на атаката. Добра комуникация с външия халф и правилно захождане.


Централни защитници


Защита – Те трябва да бъдат в постоянна връзка един с друг и да мога да действат в синхрон. Те трябва да са способни да забавят противниковата атака, да взимат бързи решения, да пресират правилно и да се взаймно подсигуряват. В същотото време трябва да дадават насоки на халфовете за правилна позиция. Винаги са в полза спечелените единоборства както и първата топка.
Нападение – Бързо и точно разпределение на топкта в халфовата линия или към фланговете. Осигуряване на дълбочина, и подрепа на халфовата линия.


Дефанзивни халфове


Защита – Забавяне на атаката на противника, оформяне на втори защитн блок, бърз преход от нападение в защита, спечелване на първа и втора топка. Всичко това изисква постоянна концентрация.
Нападение – Диктуване на темпото на играта защото те са връзката между защитниците и нападателите. Покриване на беговете когато те се включват в нападението. Подкрепа на атаката.


Офанзивни халфове


Защита – Това че играят пред халфовете не означава че не участват в защита. Те трябва да имат добра ориентираност, да знаят кога да пресират дълбоко противника и как да забавят неговите действия. Много често те застават пред халфовете в защита или до нападателя в зависимост от тактиката.
Нападение – Много важен елемент на тяхната игра е четенето на играта  в нападението. То ще им помогне да открият свободни пространства и да излезнат на голово положение от втора позиция. Затова трябва да са комбинативни, с много добри технически качества. Много е важно те да създават заплахи на противник от близко и далечно разстояние.


Флагови халфове - крила


Защита – Скоростно прибиране в защита. Много треньпри изискат от тях да се приберат пред или до беговете. Прилагане на преса на противниковите защитници.
Нападение – Скоростни и технични действия по фланговете, проникване в противниковото наказателно поле, създаване заплахи на противника. Освен това трябва да имат добра комуникация с централните нападатели, офанзивни халфове и беговете на отбора. Бързо преминаване от защита в нападение и създаване на бързи контра атаки и твочерство при един срещу един.


Централни нападатели


Защита – Началото на защитата на отбора. Пресиране на противика дълбоко и правилно позициониране в центъра на игрището. Изикскане на подкрепа от другите постове когато се пресира дълбоко.
Нападение – Добре психически подготвени. Нападателите винаги са сами. Бързо мислене, откриване и създаване на свободни пространства, както и отиграване на втората топка. Много важно да са добри при високите топки. Удари от близо и далчено разстояние, комуникация с външни и офанивни халфове. Успешно освобождаване от пресата.

ЗАЩИТА
Отговорни зони на защитната линия
Препредаване на противника
Предотвратяване на атаки със захождане по фланга на противника
Диагонален запас на защитния блок при флангова атака
Отборно пресиране
Отборът ни трябва да съкрати пространствтото между трите линии и между футболистите. По този начин се стремин да затрудним максимално организирането на атаката на противника като първа цел и второстепенно да откраднем топката за да преминем в нападението.
Пресиране на противниковите защитници от нападателите
НАПАДЕНИЕ
Организиране чрез беговете
Организиране чрез централните защитници
Търсейки нападателя
Избиягване на пресата
Комбинации
Пласиране в нападение при центриране от фланга
НАРЪЧНИК 4 – 3 – 3
2013
Потготвил: Кириякос Георгиу