Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Как да се организира обучението на играчите, за да им се даде еднаква стойност и се разчетат техните сигнали.

Продължаваме статиите отностно психологията със темата за невербална комуникация и за това как някои малки трикове, приложени, на място са реалната разлика между добро у лошо управление на отбора.

Конкретно в тази статия ще говорим за еднаквата дистанция, която трябва да съществува между треньора и играчите му - по време на мача и на тренировки.

Това е една от тези теми, за които можем да се подведем, че не са толкова важнии да ги подминем, без прекалено много дискусии.

Като треньори ние преживяваме всеки мач: не само първото и второто полувреме, но и времето в съблекалнята. Това е време, за да влеем допълнително сили в отбора, за да разберем какво се случва и как се случва, за да се направят някои тактически  промени  .. има толкова много емоции и мисли в тези кратки минути, има критика -повече или по-малко конструктивна и рационална, като всичко се случва за минути. И именно по тази причина треньорът се нуждае от ефективна комуникация, защото времето в съблекалнята е моментът, в който може да внуши увереност и решителност в играчите.

Важно е указанията да са кратки, прости, директни и положителни.

Ако, докато говоря,аз имам няклко играчи до мен, а останалите са на по-голяма дистанция, то как аз мога да виждам отбора в тази ситуация?

Реално аз говоря на тези 3-4 играчи близо до мен? А другите? Как те могат да се чувстват? Когато трябва да кажете нещо на отбора, то направете го по такъв начин, че невербалното ви послание да е, че сте там, всички заедно, за да се борите за по-добри резултати!

Старайте се да сте на еднаква дистанция от всички играяи, защото ако това не е така, освен , че излъчвате посланието, че има някои, които са по-важни от други, чисто физически тези които са по далече от вас няма да могат да ви чуват толкова добре, колкото тези, които са близо.   

Застанете в центъра на един почти идеален кръг и това е правилната ситуация за:

  • За да се чувстват всички еднакво важни;
  • За да се чувстват еднакво ангажирани;
  • За да се почувстват част от един екип;
  • Да се усети духа на групата ( тийм-билдинг );
  • Тази позицияпозволява на треньора да има поглед над всичките си играчи, да разчете невербалните сигнали (нервност, глави, които се клатят, и т.н.);
  • Да получите по-голямо внимание от играчите и да тествате тяхната степен на внимание;
  • Това улеснява комуникацията (няма нужда да крещя, да повтарпм, и т.н.);
  • по-добър обмен на комуникация

Ние можем да застанем в кръг или подкова, важното е да намерим правилната дистанция между себе си и  играчите, като по този начин им даваме равна стойност и равни възможности.