Добрият треньор може да промени
развитието на един мач.
Великият треньор може да промени
развитието на нечий живот.

Рехабилитация. Как да се възстановя от тежка контузия. Криотерапия, ледотерапия, термотерапия и мехлеми.

Намалете времето за възстановяването - за да успеете да тренирате повече!

Ледотерапия.

Защо ледът е от полза?  Ледът помага за снижаването на кръвообръщението като причинява спазми на кръвонсните съдове, на мястото на нараняането. Това е от полза по време на острата фаза (първа фаза) на възпалението (до 72 часа след нараняването или редицива), който помага за регресия на възпалението на намаляване на отока - не лекува, ограничава степента на удължаване.

В комбинация с криотерапия ( в първите 72 часа) допълнителни подобряващи процедури са следните:

- Почивка - ограничаване на всички натоварващи действия.

- Връзване  с еластични превръзки и бинтове или криопревръзка.

- Задържане на високо - по високо от нивото на сърцето.

Как да използвам леда? Ледът се се слага върху нараненото място с продължителност около 15 минути през 2-3 часа. Можете да използвате специалзираните криоторбичките или обикновени такива пълни с вода и лед.  За да избегнете нараняване (това което погрешно някой наричат изгаряне - изграняне се получава само от топлина) на кожата сложете една тънка кърпа между леда и раната.

Друг полезен метод масажиране на нараненото място с лед. Използваме една голяма бучка лед като я движим около раната докато се разтопи.  Отново използваме кърпа или пластмасова часа за да избегнем кожни раздразнения. Този метод е най-ефективния и продължителността на процедурата може да се намалим до 8 минути. Движението на ръката ни с леда трябва да бъде в посоката на движението на часовниковата стрелка и от центъра до околната среда и никога обратното.

Трети вариан с много добри резултати е кръопревръзката която комбинира криотерапията и връзването и предотвратява разширяването на подуването , патофизиологично и механично.ь

Как действа термотерапията?

Термоператията ускорява и рехалибитира раната. Това се получава по следния начин. Топлината предизвиква хиперемия в засегнатата зона. Това е полза през втората фаза на възстановяването.  Повече кръв означава повече хранителни въщества и кислород  към увредените тъкани, което води до по-бързо лечение и по-бързо отстраняване на некротични и токсични вещества. Топлината намалява мускулните спазми, скованост на мускулите и ставите,  но не и болката. Ако се използва този метрод през първите три дни догава ще се уголеми подуването и ще се забави времето за възстановяването.

Кога се използва термотерапията?

Закон е че термотерапия се използва след първите 72 часа след контузията. Обаче ако минат тези три дни и усещаме болка при събуждане или при почивка както и подуване, термотерапията не се препоръчва.

Как да използвам термотерапията?

Нанесете  топъл компрес в продължение до 20 минути на върху мястото на контузията 3-5 пъти дневно. Температурата трябва да е приятна, нито хладна нито гореща. В тази фаза се препоръчват упражнения за разтягане.

Трябва да подчертаем че мехлемите който се разпространяват в пазара могат да помогнат при тези две фази на рехалибитацията като внимавайте кога използвате застудяващи и кога затоплящи кремове. Застудяващия спрей който се използва по време на състезания от лекарите не лекуват, тъй като се използват за 20 секунди. Те въздействат отбезболяващо.

Не забравяйте още един закон: Всеки изпуснат ден или погршният начин на изпозването на двата двете фази утроява времето на възстановяването.